https://seckintadilat.com/wp-content/uploads/2017/11/2-1-1.jpg

Bir tür ekonomik zemin tipidir ve bugünkü konut projelerinde sık sık karşılaşmaktayız. Gelişen teknoloji ile beraber yeni kuşak laminat parkeler daha iyi görünüyor, daha iyi performans işaret ediyor ve daha evvelce hiç olmadığı kadar ahşap hissettiriyor. Hatta bundan sonra lüks diyebileceğimiz fazlası evlerde de laminat parke kullanılıyor. Bütün bu popülerlik ardında şu soruyu getiriyor:

Nedir bu Laminat Parke?

Laminat parke, yonga levha ahşaptan yapılmış bir hibrid zemin kaplamasıdır.Genellikle profesyonel kurulum gerektiren sert ağaçların aksine, laminat parke, kurulum gerçekleştirme amacıyla son derece kolaydır. Laminatın üst kısmı, vinil döşeme gibi su geçirmez özelliğe sahiptir. Fakat vinil zemin ile tek benzerliği üst tabakasının su geçirisizliğidir. Yapı taşları birbirlerinden gerektiğince değişik iki malzemedir ve isimlerinin birbirlerine yakın olması namacıylai ile genelde ”Lamine parke” ile de karıştırılır. Bir ileri blog yazımızda ”Lamine Parke” den de bahsedeceğiz fakat gelin size şimdi Laminat parkenin içeriğini açıklayalım.

Laminat Parkenin İçeriği: Laminat parke 1977 senesinde İsveçli şirket Perstorp doğrulusunda buluş edildi. Bu firma, atık odun parçalarını yüksek basınç, ısı ve bağlayıcı kimyasallara maruz bırakarak zemin kaplaması elde etme fikrini meydana koydu ve o günden bugüne aynı sistemle laminat parke üretilmeye devam etmekte. Temel olarak Laminat Parkeler 3 katmandan oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

Aşınma tabakası


Aşınma tabakası, melamin ile emprenye edilmiş ince yüzey tabakasıdır. Bu en üst yüzey tabakası, köpeklere, sandalyelere, yüksek topuklulara ve başka süregelen zararlı elementlere karşı sağlam olan şeffaf bir plastik tabakadır.

Görüntü Katmanı


Yakın plan görüntülendiğinde bile laminat parke gerçekçi görünebilir. Bu, laminatın aşınma tabakasının altındaki gerçek ahşabın fotografik kalitesinde görüntüsünden kaynaklanır. Dekor tabakası diyede adlandırılmaktadır.

Temel Katman (Çekirdek)


Temel Katman ise HDF diye adlandırılır.Yüksek yoğunluklu fiber levha (HDF) dan mamul bu öz tabaka suya dirençli olan ana taşıyıcı katmandır. HDF ağaç elyafın yapıştırıcı ve reçine ile beraber sıkıştırılmasından elde edilmektedir.

Laminat parke, Lamine parke ve fazlası taş zemin kaplamalarına göre ucuzdur. Fiyat olarak, laminat, lüks vinil döşeme ve birtakım seramik ya da porselen karolarla karşılaştırılabilir.

Laminat parkenin fazlası artısı ve eksisi vardır. Biz sizlere yalnızca birkaç tanesinden bahsedeceğiz: Laminat parkenin bir avantajı, hijyenik hale getirilmesi ve muazzam derecede çizilmeye karşı sağlam olmasıdır. Bu yüzden laminat parke evcil hayvan sahipleri amacıyla harika bir zemin kaplaması olabilir. Laminatın ana dezavantajı ise, kendisi suyu geçirmez fakat birleşim aralarına su girmesi durumunda laminat döşemenin şişmesine neden olabilir.

Hemen Ara